Voor 4 personen
1 kleine butternut pompoen
1 ui
el olijfolie
1 el bruine suiker
500 ml kippenbouillon
2 el citroensap
2 tl verse tijm
Zout
Zwarte peper van de molen
Snuifje kaneel
500g paccheri*
Voor de afwerking: Parmezaanse kaas en een takje tijm
- Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes
- Snipper de ui fijn
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en stoof de ui enkele minuten tot hij glazig is
- Voeg de suiker toe, roerbak tot de suiker volledig opgelost is
- Nu mogen ook de pompoenblokjes mee in de pan
- Voeg de kippenbouillon toe aan de groenten
- Laat de pompoen nu op een zacht vuurtje garen
- Na ongeveer 15min is de pompoen zacht en is de saus ingedikt
- Breng ondertussen een grote pot gezouten water aan de kook
- Kook de paccheri al dente (= beetgaar)
- Voeg de kruiden toe aan de saus
- Meng net voor het serveren de pasta door de saus
- Garneer met een takje tijm en vers geraspte Parmezaanse kaas
Tip: Bewaar de pompoenpitten. Laat de pitten eerst drogen. Dit kan gewoon op een warm plekje binnenshuis of in de oven op 40°C. Vervolgens moet je de pitten nog pellen voor je ze kan eten. In een salade, brood, bij je ontbijt of gewoon als voedzame snack!
Leuke variaties op dit recept:
- Maak een raviolivulling van de pompoenblokjes in combinatie met prosciutto
- Gebruik salie in plaats van tijm
*Paccheri zijn grote ‘pijppasta’ zoals canneloni, maar dan korter. Natuurlijk kan je deze vervangen door een andere pastasoort
– Prachtige bordjes van Serax! –