Laat je zeker niet afschrikken door de iets langere ingrediëntenlijst van dit hindegebraad met rode wijn – chocoladesaus. Alles is zoals gewoonlijk makkelijk te vinden en alle stappen van het recept haalbaar voor iedereen. Bovendien deel ik ook enkele tips zodat je de avond van je diner zeker niet te lang in de keuken moet staan, ideaal!
Een betaalbaar én heerlijk kerstmenu
December is bij uitstek een van de duurste maanden van het jaar. Om te starten brengt de sint een bezoekje aan alle brave kinderen. Nadien zorgen we voor een gezellig gedecoreerd huis, kopen we (veel) cadeautjes wie ons lief is en bereiden we een heerlijk feestmenu voor. Ook aan dat laatste kan je ontzettend veel geld uitgeven… maar het hoeft niet altijd, en dat bewijst ook dit jaar het Délicieux gamma van Lidl.
Het ganse jaar door doe ik de meeste van mijn inkopen bij Lidl. Omdat ik vind dat ze een ontzettend goede versafdeling hebben, ze heel erg inzetten op producten van bij ons en er eentje op fietsafstand is (ja hoor, ook het praktische gedeelte speelt steeds een rol!). Ik ben dus vaste klant… en al helemaal wanneer het Délicieux-gamma weer in de rekken ligt. I love it… Van apero tot dessert, je kan er werkelijk alles vinden! Benieuwd? Neem dan vooral zelf een kijkje in de folder en/of de Lidl in jouw buurt!
Supertip: Er is een bestelservice. Zo kan je je vis en vlees heel eenvoudig bestellen voor de eindejaarsfeesten. Kies de producten die je wil bestellen, en duid aan op welke dag en in welke Lidl-winkel je ze wil ophalen. Want we weten allemaal dat anders nét de persoon voor jou dat laatste stukje hindegebraad in zijn karretje legt, hehe.
Hindegebraad met rode wijn – chocoladesaus en knolselderpuree
Tips: Wat kan je al voorbereiden zodat je de avond van je diner zo veel mogelijk mee aan tafel kan genieten?
- Knolselderpuree: Deze kan je de avond zelf op een zacht vuurt of in de microgolfoven opwarmen
- Hindegebraad: Kan je eventueel al aankorsten, maar vraagt op zich niet al te veel tijd
- Rode wijn – chocoladesaus: Voeg de chocolade pas toe net voor het serveren. De saus mag dan niet meer koken!
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de knolselderpuree:
1/2 knolselder
4 grote aardappelen
250 ml kippenbouillon
250 ml melk
Peper en zout
Nootmuskaat
Voor de rode wijn – chocoladesaus:
100 g pancetta
1 tl gekneusde peperkorrels
1 sjalot
2 tenen look
Enkele takjes tijm
1 blaadje laurier
300 ml rode wijn
400 ml kippenbouillon
20 g pure chocolade
klontje boter
Hindegebraad:
600 g hindegebraad
Boter
Olijfolie
peper en zout
Extra: Serveer met gegrilde groene asperges of een frisse salade
Bereidingswijze
Knolselderpuree
- Schil de aardappelen en de knolselder
- Doe ze in een kookpot met de kippenbouillon en melk en kook ze samen gaar
- Doe de aardappelen en de knolselder in een blender, bewaar het kookvocht
- Blend ze samen fijn en voeg kookvocht toe tot je de gewenste consistentie hebt
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout
Voor de rode wijn – chocoladesaus:
- Snij de ui en de look grof, en de pancetta in blokjes
- Stoof ui, look, pancetta aan in een klontje boter
- Voeg de peperkorrels, tijm en laurier toe
- Blus de pan met de wijn en laat tot de helft inkoken
- Giet nu de kippenbouillon in de pan
- Laat inkoken tot ongeveer 350 ml saus
- Passeer de saus door een fijne zeef in een kom en druk het mengsel met de achterkant van een opscheplepel zachtjes aan
- Doe de saus terug in de pan
- Rasp de chocolade en voeg ze toe aan de saus
! Let op, de saus mag nu niet meer koken doe dit dus net voor het serveren! - Roer tot de chocolade volledig opgenomen is in de saus
- Proef en breng op smaak met zout en peper
Hindegebraad
- Verwarm je oven voor op 150°C
- Kruid het hiondegebraad met peper en zout
- Korst het hindegebraad in boter en wat olijfolie aan alle kanten mooi aan
- Gaar 20 minuten verder in de voorverwarmde oven
- Dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten
- Snij het vlees tegendraads aan in dunne plakken
Serveren:
- Lepel knolselderpuree in een groot diep (voorverwarmd) bord
- Strijk het uit in een maanvorm
- Schik 3 plakjes vlees op de knolselderpuree
- Werk af met gegrilde asperges of salade (optioneel)
- Voor een extra wauw-effect serveer je de saus aan tafel met een sauskannetje
- Werk af met een takje verse tijm
Geniet van dit feest-recept!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!