Aperitief? Yes please!
Het aperitief, de start van een gezellige avond. En voor mij een start die uitgebreid mag gebeuren. ik hou er van om verschillende hapjes te voorzien en samen te klinken op de mooie dingen in het leven. Vaak kraken we bij bezoek een lekker flesje champagne, schenken we een glaasje witte martini of serveren we een gin tonic met alles er op en er aan. Zeg nu zelf, dat zijn alvast enkele zalige aperitiefjes.
Maar als ik onze drankenkast bekijk (jeweetwel, flesje hier of daar gekregen, in promotie gekocht,…) dan is het misschien een beetje zonde dat ze altijd naar die zelfde drie aperitiefjes grijpen. Met de feestdagen voor de deur dook ik dus eens in onze voorraad. Ik pikte er een flesje Calvados uit en maakte er een lekkere cocktail mee, meet the Harvest Mule!
Harvest Mule
Per cocktail
15 ml wodka
30 ml Calvados
15 ml limoensap
10tal ijsblokjes
200 ml ginger beer
Garnering: schijfje limoen en/of appel
- Giet de wodka, calvados in een glas
- Voeg het limoensap toe
- Vul het glas met ijsblokjes
- Voeg het gemberbier toe
- Roer even om
- Voeg een schijfje citroen en/of appel toe als garnering
- Cheers, op het nieuwe jaar!
Wat is Calvados?
Omdat niet iedereen deze sterkedrank zal kennen geef ik je graag een ietsiepietse achtergrondinfo. Calvados is een eau-de-vie gemaakt van cider-appels en geselecteerde peren. Om ‘Calvados te zijn’ moet de sterkedrank gemaakt zijn van appels uit de Normandische streek, dat komt dankzij het AOC label. (AOC is een label dat staat voor ‘Appellation d’Origine Controlée’. Het label beschermt authentieke streekproducten tegen namaak.) Er valt nog véél te weten over Calvados en de verschillende soorten, maar daarvoor verwijs ik je naar hun website 😉
Het belangrijkste verschil dat je moet kennen is denk ik dat tussen jonge en oude (lees: gerijpte) Calvados. Ze verschillen namelijk van smaak en worden bovendien ook anders geconsumeerd. In de jongere calvados proef je goed de appel. Naarmate hij langer gerijpt is op vat, wordt Calvados donkerder van tint en wordt zijn smaak meer beïnvloedt door het hout. Jonge Calvados is het meest flexibel. Je kan dit drankje ‘on the rocks’ drinken, verwerken in lekkere cocktails (eoals de Harvest Mulee, hint hint!) en ook gebruiken in gerechten (marineren, flamberen, deglaceren). De fruitigheid en aroma’s van Calvados passen perfect in vlees- en vissauzen, een visterrine of in desserts. De oude Calvados is een gekend en geliefd digestief aan het einde van de maaltijd.
Cheers, en de beste wensen hé!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Dat ziet er erg lekker uit! Ik heb het nog nooit gehad, maar als ik de ingrediënten zo zie past het wel bij mijn smaak.
Dat ziet er goed uit, en ik vind de naam van dit drankje helemaal intrigerend : )
Dit is nog eens een feestelijk drankje. Ik ga het recept even onthouden voor oud en nieuw!