Uit eten: The Village
Dat ik graag eens richting Japan zou willen vliegen, dat las je al in mijn vorige blogpost ‘Japan: een bijzondere (food)cultuur’. Wie weet komt er ooit wel van, en dan breng ik zeker en vast verslag uit. Maar voor deze blogpost blijven we in de buurt!
Enkele weken geleden nam ik de tram richting “The Village“, een beetje Azië in Antwerpen. Op de kaart van dit nieuwe restaurant vind je gerechten uit Hong Kong, Kanton, Indonesië, Maleisië en… Japan! De uiterst charmante chef David Lim is een echt talent in de keuken. Hij deelde met plezier tips & trics om zelf heerlijke sushi te maken. Ik ging thuis aan de slag.
Om sushi te maken heb je eigenlijk niet veel nodig. Een sushi matje (bamboo matje), nori vellen (zeewier vellen), sushi rijst, sushi azijn en natuurlijk verse vis en garnituur. Een beetje sojasaus, wasabi en eventueel gekonfijte gember voor de perfecte servering… That’s it! Allemaal ingrediënten die je in de meeste supermarkten kan kopen. Ik leg jullie uit hoe je Futomaki maakt, dat zijn de klassieke sushirollen. En hé, ook dat valt best wel mee!
Sushi maken doe je zo
Tips voor de start:
- Pak je sushi matje in met huishoudfolie. Zo blijft je matje proper en heb je geen last met het losmaken van je sushi rol.
- Gebruik keukenhandschoenen, zo blijft de rijst niet aan je vingers plakken… handig!
Ik koos voor een simpele sushirol met avocado en verse zalm.
Voor 4 personen gebruikte ik:
500 g sushi rijst
8 el sushi azijn
200 g zalmfilet
1 avocado
4 norivellen
We beginnen met de bereiding van de sushi rijst. Plan je een sushi avondje? Maak dan de rijst al in de voormiddag. De rijst moet immers volledig afgekoeld/op kamertemperatuur zijn voor je ermee aan de slag gaat. Wat ik niet wist is dat je de rijst beter niet in de koelkast laat afkoelen. Volgens de chef droogt hij dan te veel uit! #nicetoknow
- Begin met het spoelen van de rijst, tot het water mooi helder is
- Doe de rijst in een kookpot en voeg 500 ml water toe (Let op de verpakking: de hoeveelheid water kan verschillen volgens de soort rijst)
- Zet het deksel op de pot en breng aan de kook
- Laat vanaf het kookpunt de rijst 20 min koken op een laag vuurtje tot het water verdwenen is
- Haal van het vuur en laat nog een tiental minuten rusten met het deksel op de pot
- Laat de rijst afkoelen op kamertemperatuur
- Voeg nu beetje bij beetje de sushi azijn toe
- Meng telkens voorzichtig om de rijst niet te beschadigen
- Bedek de rijst met een vochtige doek tot wanneer je de sushi gaat klaarmaken
.
En dan begint het échte werk!
. - Snij het vruchtvlees van de avocado in reepjes
- Verwijder indien nodig het vel van de zalmfilet en snij vervolgens de vis in repen
- Leg het nori vel met de doffe kant naar boven op de (met huishoudfolie bedekte) sushi mat
- Schep rijst op het nori vel en verdeel over ongeveer 2/3 van het vel, duw plat met je vingers
- Leg in de breedte reepjes zalm en avocado ongeveer aan het begin van je nori vel, blijf enkele cm van de rand
- Rol het nori vel met vulling op met behulp van het sushi matje
- Snij de sushi rol vervolgens in stukken van ongeveer drie à vier cm breed
Tip van de chef: maak je mes even nat voor je gaat snijden, gaat veel vlotter!
Serveer je heerlijke zelfgemaakte sushi met een potje sojasaus ,
een toefje wasabi en een beetje ingelegde gember voor de liefhebbers!
Sushi-tastic!
x
Amylia
2 Reacties