Geïnspireerd door Bordeaux Wijnen
Heel veel tijd om televisie te kijken heb ik niet… maar als ik dan toch voor de televisie zit bekijk ik meestal een programma over koken of verbouwen/interieur (zo een verbouwproject, het doet wat met een mens hehe). Voor dit gerecht liet ik me inspireren door de mini-reeks “Bordeaux loves Belgium”. Sterrenchef Marcelo Ballardin (Oak Gent) en topsommelier Jasper Van Papeghem maken in deze reeks een culinaire roadtrip door België en gaan in elke aflevering een gastronomische uitdaging aan. Marcelo duikt de keuken in en Jasper zoekt de ideale bijpassende bordeauxwijn om de uitdaging tot een goed einde te brengen.
De mini-reeks loopt van 8 november tot 15 december op play vier en play vijf.
Maar wie ze wil binge-watchen kan alle video’s en recepten ook online terugvinden.
De uitdaging van de aflevering die ik bekeek was: “Maak indruk op de beste kaasmaker van België”. Marcelo ging aan de slag en maakte deze heerlijke geitenkaas met spekjes in de oven klaar voor Frederic Van Tricht van Kaasrijperij Van Tricht in Antwerpen. En guess what? Missie geslaagd! Jasper serveerde bij dit gerecht een droge witte wijn, de Château Argadens 2019. Ik ken niks van wijn dus quote even de sommelier: “De expressieve neus van wit fruit, specerijen, citroenschil en minerale indrukken zijn veelbelovend. Door de rondheid en aangename zuurtegraad is deze wijn de ideale partner voor dit gerecht.” (ter info: Ik vond de fles bij Magnus Wijnen in Antwerpen!)
Geitenkaas met spekjes in de oven
Een heerlijk voorgerecht voor 4 personen, of hapje voor 6 personen
1 stuk geitenkaas (250-300 gram)
4 plakken gerookt spek
1 sjalot
6tal fijngehakte walnoten
1 el honing
4 el gedroogde cranberries (of ander gedroogd fruit)
verse peterselie
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Snij de kaas doormidden en schik in een ovenschaal
- Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven
- Maak ondertussen de topping
- Snipper de sjalot en snij het spek, de noten en het gedroogd fruit in kleine stukjes
- Bak de spekreepjes krokant in een pan
- Voeg hier dan de sjalot en het gedroogd fruit aan toe, samen met de walnoten en een eetlepel honing
- Haal van het vuur en zet opzij
- Haal de kaas uit de oven en leg op een bord
- Verdeel de spek-topping over de kaas
- Serveer met een stukje brood
Genieten!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Dag Amalia,
In het recept van de zondagskrant verleden week, geitenkaas in de oven.
Welke geitenkaas is dat? Is het verse geitenkaas of een rolletje bv. Chavroux. Er staat 250-300 gr.
Alvast bedankt om te reageren.
Groetjes,
Martine