#ikkoopbelgisch
Wie het cookameal-artikel in Flair vorige week gelezen heeft kon al ontdekken dat een van mijn goede voornemens voor 2017 ‘beter plannen‘ is. Waarschijnlijk is het jullie niet ontgaan dat ik een erg enthousiaste madam ben… Nu dat zorgt er af en toe ook voor dat ik zoveel ideetjes heb dat ik niet weet waar te beginnen. Resultaat: sommige dingen blijven te lang liggen. Ik kocht mezelf al een mooie grote agenda en start het jaar dus met een plan!
Een ander goed voornemen heeft te maken met de hashtag #ikkoopbelgisch. Meer genieten van al het lekkers en moois dat ons kleine landje te bieden heeft. En ik ben niet de enige met dat voornemen… Meer en meer mensen kiezen steeds vaker bewust voor Belgische mode en design. En terecht, denk maar aan lokale talenten als Ophelia Lingerie, LN Knits, Lore Van Keer, Pluto on the moon (en er zijn er nog véél véél meer!) daar mogen we terecht trots op zijn! Ook op vlak van voeding zoeken we het steeds dichterbij. #lekkervanbijons, genieten van groenten en fruit die geen wereldreis moesten afleggen om op ons bord te belanden. (Nu ja, af en toe wat tropisch fruit lusten we ook nog wel natuurlijk!)
Maar heb je er al bij stilgestaan dat je ook kan genieten van WATER van bij ons?
Echt waar, echt Belgisch water!
Zelf had ik er nog nooit over nagedacht, over de afkomst van het water dat ik dagelijks drink. Ik ging op bezoek bij de bronnen van Bru, in het dorpje Stoumont in het hart van de Belgische Ardennen, verscholen in het bos. (Belgisch water dus!) En wat ik daar ontdekte en bijleerde is op zijn minst indrukwekkend te noemen!
De 5 zotste weetjes over Bru-water:
- De eerste ontdekking op de leerrijke dag in de Ardennen: Een waterbron staat niet gelijk aan een fontein water die krachtig uit de grond spuit. (Geen flauw idee hoe ik daar op kwam… het logo van Spa misschien?)
. - Het gebied waar de bronnen zich bevinden in beschermd natuurgebied, en dat heeft heel wat gevolgen! Zo is er in de omgeving geen industrie te vinden en mogen de bewoners van het dorp in de wintermaanden geen zout strooien. Het zou immers de smaak en de kwaliteit van het water aantasten. Niet zo handig als je tijdens de wintermaanden langs de kronkelende heuvelwegen naar je huis moet!
. - Om ecologische redenen exporteert Bru zijn water enkel binnen een straal van 400 km van de bron. Buiten België en Nederland kan je dus niet zo makkelijk een flesje vinden. Hoera voor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk!
. - (Van deze viel ik zelf bijna achterover)
Bru water is NATUURLIJK BRUISEND.
Dat lees je op de verpakking, inderdaad. Maar wat wil het nu juist zeggen zeggen? Ik leg het kort uit. Het betekent dat er geen koolstof aan het water wordt toegevoegd, het water bruist gewoon vanzelf. Toen ik dat hoorde moest ik even lachen. “Bruiswater dat uit de grond naar boven komt? Yeah right!”. Maar ik heb het dus met mijn eigen ogen gezien én recht uit de bron kunnen proeven. ON-GE-LOOF-LIJK.. - En het ‘platte water’ van Bru dan? Daar halen ze de natuurlijke bubbels gewoon uit! Gek toch?!
Een klein fotoverslag van een leerrijke, leuke, lekkere en onvergetelijke dag!
En dan nu, op naar een bruistend 2017!
x
Amylia
Hoi Amelia,
Smaakte het recht van de Bru bron nog steeds ietwat naar ijzer?
En ja hoor, dat van dat water dat als een fontein uit de grond stroomt, denk ik ook van Spaflessen “geleerd” te hebben 🙂
Gezond en Gelukkig 2017 Gewenst!
Warme groeten,
Stef
Hoi Stef!
Effectief, wanneer je het water uit de bron proeft heeft het een ietwat ijzerige nasmaak! Gelukkig filteren ze het water nog voor het in de flessen gaat.
Heb je het zelf ook al kunnen proeven?
Groetjes
Waar kan ik de bron juist vinden?
Hoi! Op de website van Bru kan je alle info vinden: https://bruwater.nl/de-bron