Wat als…
Wat als ze je bellen om mee te gaan lunchen in restaurant Hertog Jan in Zedelgem? Je weet wel, driesterrenrestaurant van chef Gert De Mangeleer. Een hele namiddag heerlijk eten én daarbovenop kennis maken met een aantal unieke Zwitserse kazen! Wel, dan spring je een gat in de lucht.
Wat als deze lunch op een weekdag, en dus ook werkdag, is… Dan vraag je verlof aan natuurlijk! Maar als dat dan niet echt past in de planning dan vloek je toch wel een beetje. (En dat deed ik dus ook)
Wat als je de dag van het etentje toe komt op het werk en het plots toch geen probleem blijkt om er een dagje tussenuit te zijn? Dan doe je een paar telefoontjes, spring je op je fiets, haast je je naar het station en slaak je op de trein een zucht van opluchting. Nadien maak je een vreugdesprongetje (of 10) en ga je 200% genieten!
Een unieke ervaring
Een heerlijke zomerse dag, een prachtige locatie, super gezelschap, een waanzinnige menu en als kers op de taart een heerlijke schotel Zwitserse kazen. Het was met andere woorden UNIEK. En omdat foto’s soms meer zeggen dan woorden neem ik jullie even terug mee naar Hertog Jan in dit fotoverslag.
De locatie van Hertog Jan is uniek. Een modern gerestaureerde hoeve met authenthieke elementen, een prachtig terras en een groenten/kruidentuin om U tegen te zeggen. We hadden het geluk buiten te kunnen aperitieven en genieten van een glaasje verrukkelijke champagne en een reeks verrassende hapjes.
Zijn het geen pareltjes deze borden? Stuk voor stuk gastronomische kunstwerken. Iedereen aan tafel genoot en dat zag je ook. Niet veel anders dan grote smiles en mmmmmmmmm’s en oooooh’s. De gerechten een voor een omschrijven lijkt me zinloos, reserveren daarentegen zou ik zeker en vast aanraden. Alle info kan je vinden op www.hertog-jan.com
Last but not least: dessert én kaas. Nu moet ik toegeven, ik ken niet zo heel erg veel van kaas. Maar na de uitleg van gepassioneerd kaasaffineur Frederic Van Tricht was ik helemaal verkocht. Achter elk van die lekkere stukjes kaas zat een verhaal.
Wist je bijvoorbeeld dat er niet minder dan 400 liter verse melk nodig is voor de fabricage van een kaaswiel Gruyère van ongeveer 35 kg? Nog indrukwekkender vond ik het verhaal achter de Etivaz AOP. Om deze kaas te bereiden trekken elk jaar weer 72 families de bergen in. Van 10 mei tot 10 oktober verblijven ze daar, met zo’n 2800 koeien, en maken ze elke ochtend in grote koperen ketels hun Etivaz AOP met de directe warmte van houtvuur. Fantastisch toch?!
Ik heb de smaak te pakken zal gauw eens binnenspringen bij Kaasmeester Van Tricht, dé kaasspecialist van Europa, om aan de slag te gaan met de lekkere kazen uit Zwitserland! Meer info over deze heerlijke kazen kan je vinden op www.kaasuitzwitserland.be.