Wereldwaterdag
Vandaag is het volgens de kalender “International water day” een ideaal moment om even stil te staan bij water. Deze dag werd in 1993 in het leven geroepen door de UN. Niet alleen om het belang van water in de kijker te zetten, maar ook om samen acties te organiseren om de wereld waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken. Kofi Annan: “Water is essentieel voor alle leven. Toch hebben miljoenen mensen in de wereld te kampen met een watertekort. Laten we ons op “Wereldwaterdag” voornemen om meer te doen om alle mensen in de wereld toegang te verschaffen tot veilig en zuiver water.“
Wij hebben allemaal het geluk te kunnen genieten van proper drinkwater. Zonder enige moeite zelfs … Het komt gewoon uit de kraan! En daarom wil ik vandaag jullie vandaag aanmoedigen om op je waterverbruik te letten (het verschil zit in de kleine dingen!) om meer water te drinken én om minder flessenwater te kopen.
Drink meer water
Een tijdje geleden had ik de eer om met Gezondheidscoach Martine Prenen te tafelen. Ze vertelde heel wat interessante dingen over water, weetjes die ik op deze “Wereldwaterdag” graag met jullie wil delen!
Waarom water? Daar zijn heel wat redenen voor:
– Het helpt je gewicht onder controle houden
– Je energielevel blijft op peil
– Voldoende drinken helpt tegen hoofdpijn
– Het is goed voor je huid
– Het helpt de spijsvertering
…
Martine Prenen: “Water drinken is onmisbaar, een mens kan weken zonder voedsel maar slechts enkele dagen zonder water. Dehydratatie maakt ons ziek, ons enzymesysteem gaat veel trager werken en in eerste instantie resulteert dat in vermoeidheid”
Dé indicator van dehydratatie? Dorst natuurlijk! Maar er zijn nog ‘symptomen”! Zo kan je onder andere ook aan je urine kan je merken dat je te weinig water hebt gedronken/drinkt. Urine mag enkel ’s ochtends een donkere kleur hebben. Is je urine ook overdag en ’s avonds donker? Dan heb je dus waarschijnlijk te weinig water gedronken! Een andere belangrijke is hoofdpijn. Probeer volgende keer wanneer je hoofdpijn hebt eerst even een paar glazen water te drinken voor je naar een pijnstiller grijpt!
Bye bye flessenwater!
De smaak van water heeft in de eerste plaats te maken met de mineralen die er in zitten. Voor leidingwater kan die smaak verschillen van regio tot regio. Bij ons (Regio Antwerpen) vind ik kraantjeswater erg naar kalk smaken… Niet lekker dus! Wij dronken thuis gewoon altijd flessenwater…. Maar sinds enkele maanden dus niet meer.
Bye Bye flessenwater, bye bye zeulen met flessen, bye bye afvalberg en hello Brita waterkan!
BRITA-waterfilters optimaliseren leidingwater. Zodra het water in contact komt met het filterpatroon, wordt de carbonaathardheid (kalk) verlaagd. Ook worden metalen, zoals lood en koper die via de leidingen in huis in het drinkwater terecht kunnen komen, gereduceerd. De toegevoegde actieve koolstof van de filter verwijdert geur- en smaakverstorende stoffen… en dus bye bye kalksmaak! Btw, tot voor kort had je enkel de klassieke waterkan (in heel wat leuke kleurtjes), maar ik ben helemaal gek van de design karaf ‘fill & serve”.
En voor onderweg? Dan gebruik ik meestal de Eau Good waterfles van Black Blum Design. Deze maakt gebruik van een natuurlijke houtskoolfilter. Leuk en handig flesje!
“Water is saai”
Wie dat zegt probeerde nog nooit infused water klaar te maken!
Ik heb het er al vaker over gehad, water met een smaakje… puur natuurlijk! Lees er alles over, klik hier.
En als kers op de taart heb ik voor jullie nog enkele Infused water combinaties die niet alleen lekker zijn maar ook goed voor je lijf, geselecteerd door Martine Prenen!
Groene thee + citrus : vetverbrander – spijsvertering
Komkommer + aardbei + kiwi : ondersteunt bloedsuiker gehalte + spijsvertering
Kaneel: laat bloedsuiker zakken
komkommer + citrus: hydratatie – hongergevoel
(Waterkan – Flying tiger)
———————————————————————————————-
Bronnen voor dit artikel: gezondheid.be, Libelle, gezondvitaal.eu, cm.be en natuurlijk Martine Prenen.
Tip: Meer tips van Martine Prenen kan je vinden in haar boeken, en dat zijn er ondertussen al vier!
Meer info op www.martineprenen.be