Dag 1 was letterlijk: “From farm to Fork’. Van het mooie uitgestrekte weiland van Boer Hogan, langs ABP Foodgroup naar de steak op ons bord….
Farm to Fork
De charmante, 70 jaar oude boer Hogan is gepassioneerd door zijn job. Zijn kleinschalige boerderij is een echt familiebedrijf en ondertussen in handen van zijn zoon. De boerderij werkt natuurlijk en diervriendelijk. Hoewel er volgens de boer al veel veranderde sinds zijn zoon het roer over nam. Zo hebben ze sinds kort een app die de dieren opvolgt. Boer Hogan is duidelijk niet mee met al die snufjes… zo bleek toen ik met hem op de foto wou. Ziehier… zijn allereerste selfie!
Terug naar de koeien. ‘Het gras is altijd groener aan de overkant.’ En in Ierland kan je dat misschien wel letterlijk nemen! Het klimaat in Ierland voor zorgt dat het gras extreem sappig is en dat het veel klaver bevat… heel erg gezond voor de koeien die niets anders eten dan vers gras! De boer heeft verschillende weilanden waar de koeien naar hartelust kunnen grazen. De koeienfamilies vertoeven bijna het ganse jaar buiten. Je merkt echt dat boer Hogan zijn dieren graag ziet. Gelukkige koeien staan hier gelijk aan een gelukkige boer, mooi om te zien!
Van de boer naar… De vleesverwerker
De grootste vleesverwerker van Ierland is ABP Food Group (goed voor bijna 30% van de productie!). Ik moet toegeven… een vleesverwerker bezoeken stond niet op mijn verlanglijstje. Maar het was echt heel interessant en indrukwekkend. Het vlees doorgaat hier alle stappen van het productieproces: rijpen (verschillende manieren en tijden) versnijden, bepaalde delen verwerken (gehakt, hambugers, stoofvlees,…) en verpakken. En ja hoor, we zagen ook Belgische verpakkingen voorbij komen!
We mochten binnen jammer genoeg geen foto’s maken, we mochten namelijk ons fototoestel niet meenemen…. Want dat is onhygiënisch. Jahaa, ringen moesten uit, oorbellen moesten uit en we kregen een volledige ABP outfit en laarzen voor we naar binnen mochten! Zien we er niet beestig uit?! (Btw, kan je mij terugvinden?)
Een leerrijke dag dus, vol gepassioneerde mensen die maar een ding voor ogen hebben
het béste vlees produceren!
Maar wat zijn nu de ‘geheimen’ voor een lekkere malse steak?
Hah, of ik hét geheim ontdekt heb weet ik niet…
Maar dit zijn de dingen die ik geleerd heb op deze trip:
- Voeding: Het lekkere gras met klaver, met dank aan het Ierse klimaat (zie: veel regen) is natuurlijk en gezond.
- Beweging: De dieren zijn bijna het hele jaar buiten en dus heel vaak in beweging. Hoe meer rundvee beweegt, hoe beter het vet wordt verdeeld en hoe malser het vlees wordt. In vaktermen is dat de ‘marmering’ of ‘vet-dooradering’.
- Stressvrij: De dieren leven een gelukkig leven. (zie: gelukkige koeien = een gelukkige boer) De kalveren blijven lang bij hun moeder, het rundvee leeft in kuddes en alle koeien hebben veel – heel veel – leefruimte.
Grappig weetje: Mannetjes worden gecastreerd, anders zijn ze te veel bezig met ‘zich voort te planten’ en dat zorgt stress… en stress is niet goed voor de smaak!
- De leeftijd van het dier: Bij ons leven koeien (die bestemd zijn voor de slachterij) gemiddeld 12 maanden. In Ierland is dat 24 tot maximaal 36 maanden.
- Ook de wijze waarop een runderkarkas in het slachthuis aan de haak hangt, kan de vleeskwaliteit beïnvloeden. Bij ABP Food Group is de werkwijze zelfs gepatenteerd onder de naam ‘ultra-tender’.
- Rijping: Vlees moet altijd enkele dagen ‘rusten’ voor het klaar is om te eten. Bij ABP Food Group tussen 5 dagen en ongeveer een maand. Dat grote verschil merk je ook aan de prijs! Goedkoop vlees heeft minder lang gerijpt en heeft daardoor minder smaak en is minder mals.
- In de keuken: last but not least: door een goede bereiding zorg je voor de kers op de taart!
Tip: Laat je vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen, zo ‘schrikt’ het niet als je het in een hete pan legt en blijft het mals.
Goed, ik haal een steak uit de koelkast… tot gauw!
x
Amylia
————————————————————————————————-
Bedankt Bord Bia, Thanks sweet Bernadette en natuurlijk ook bedankt Chantal.
We had a fantastic time, hope to be be back soon!